Miri + fotograf = fotografii de nunta

Da, pare un exercitiu de clasa 1-a însa in cele ce urmeaza o sa vedeti ce anume m-a determinat sa scriu un articol cu acest titlu.

Mai întîi am sa va spun citeva lucruri despre mine, Eduard Curelariu. In anul 1999 am absolvit scoala Populara de Arta la clasa de arta fotografica condusa de Paul Agarici. Am inceput sa colaborez cu un saptamînal sportiv, in anul 2000 m-am angajat la ziarul Ora iar din 2001 lucrez la Curierul National ca fotoreporter.Am avut multe alte colaborari cu reviste si agentii de presa (VIP,Tribuna Învatamîntului,Curentul,Mediafax) însa acum vreau sa sa scot in evidenta fotografia de nunta. Fotografii la nunta fac tot de atunci... m-a rugat coleg de munca, acela a fost inceputul apoi restul a venit de la sine,recomandari din ce in ce mai multe.

Multe.Unele grele, altele mai usoare. De ce spun asta ?

...Imi aduc aminte de una, chiar daca au trecut 6-7 ani de atunci. M-a contactat cineva tot printr-o recomandare, mi-a spus ca are o fata care se marita si ar avea nevoie de un fotograf. Ne-am intilnit sa stabilim detalii, a venit cu o masina luxoasa inmatriculata in Monte Carlo, in sinea mea sincer va spun credeam ca o sa fie o nunta la un restaurat select, insa am aflat ca nunta va avea loc intr-o comuna pe linga Pitesti, la cort. Nici o problema, am acceptat, m-a luat cu masina din fata blocului la ora 9, la 10 eram la nunta.Acesta a fost singurul meu moment de repaus pina a doua zi dimineata la 5.30. Am mers pe jos la primarie, inapoi acasa, la mire, la nasi, la mireasa prin tot satul, la fintina ca sa ude mireasa, inapoi acasa la mire. Totul s-a intimplat intr-o zi de vara calduroasa pe un drum de tara de pamint batatorit si plin de praf. Nu-mi dau seama citi kilometri am mers, dar eram frint de oboseala si caldura. Si asta nu era totul, era abia inceputul. Intreb pe cineva dintre rude unde e biserica. Imi arata cu degetul: “peste deal”. Intreb cu teama: “mergem pe jos?“ - sigur ca da, a venit raspunsul. Cred ca erau 2 kilometri dus si la intoarcere tot 2. A urmat petrecerea pina dimineata .A fost o nunta grea. …

Acum 4 ani am fost la o nunta care a avut loc la Palatul Snagov. Totul a mers ca la carte. La cartea de povesti ma refer. Totul a fost de poveste, aranjamentele, locatia, muzica, dar mirii le-au intrecut pe toate, au fost de nota 10.

Aici vroiam sa ajung. Mirii.

Despre cum si ce trebuie sa faci la nunta ta ca mire si mireasa gasesti in multe site-uri de specialitate.

Eu, fotograful, vreau sa vorbesc despre miri. Miri si fotografiile lor.

….Ar fi mai usor sa le fac fotografii decit sa vorbesc despre ei.(zimbesc)

Ziceam ca mirii au fost de nota 10 (ei ce nota mi-or fi dat?), de ce spun asta ? Dar chiar, voi care veti fi miri v-ati gindit vreodata ce parere are fotograful despre voi ? E cam scandaloasa intrebarea? Nu, nu este.

Fotografiile de nunta ar trebui sa fie cel putin de nota 10, insa pentru asta si mirii trebuie sa fie de nota 10. Aportul mirilor in fotografie este egal cu cel al fotografului. Miri+fotograf =fotografii de nota 10.

Pentru asta am sa va spun ce nu trebuie sa faca mirii.Da, ce nu trebuie sa faca. Ce trebuie sa faceti stiti deja. O sa rideti, dar am intilnit mire care mesteca guma in biserica, si cu ce pofta mesteca (nici mie nu mi-a venit sa cred).Vreau sa fiti atenti cu imaginea voastra. Foarte atenti. Am intilnit o mireasa care nu mai putea de durere, se vedea pe fata ei, o stringeau pantofii. Cu expresia aceasta plina de durere a aparut aproape in toate fotografiile din biserica pina aproape de finalul slujbei, cind mama ei s-a aplecat printre mire si mireasa si i-a pus jos o pereche de papuci. Nu am ratat momentul.A iesit o fotografie pentru Academia Catavencu. Sunt sigur ca nu asta este fotografia pe care o doriti la nunta.Trebuie sa aveti o atitudine corespunzatoare in biserica, indiferent cit de religiosi sunteti

. …Era cald in biserica, foarte cald, lume multa si cu greu se putea respira.Asta se vedea (auzea) cel mai bine la preotii care oficiau slujba, dar cu eforturi mari reuseau sa fie foarte demni. Insa mirele se intorcea la parinti sa ii dea batista din minut in minut.Aveam mai multe poze cu spatele decit cu fata. Insa nici mireasa nu a fost mai prejos: s-a intors si a cerut sa se duca cineva sa-i cumpere o sticla de apa minerala plata (nu a vrut paharul de apa oferit de dascal). Preotii cintau “Tatal nostru” si cineva tot intreba “de care ?” , “plata, dar de care?“ “ce firma?” “la 1,5 litri sau la jumate?”.

Sa stiti ca in fotografii se vede foarte bine atitudinea. Atitudinea cu care tratati evenimentul si importanta pe care i-o acordati.

Eeee.....si acum v-am adus intr-un punct in care eu imi doream sa ajung.

Stiti ce se mai vede in fotografie? Dragostea (sau interesul).Glumesc. Sigur se vede dragostea, de aceea important este sa va manifestati dragostea, nu sa fiti atenti la fotograf. Nu trebuie sa asteptati indicatiile fotografului. Serios vorbesc.

...Alta nunta, una plina de posibilitati, tot la Palatul Snagov, insa mirii plini de comoditate, plini de bani,dar cam goi de dragoste. Il rugam pe mire sa fie tandru cu mireasa, sa o tina in brate, sa se manifeste cum simte, chiar am pus un teleobiectiv ca sa ma departez de ei (sa nu se simta stinjeniti), greu.....O saruta uitindu-se la mine ca si cum vroia sa-i acord o nota pentru ce face.

Vreti o sedinta foto, dar pentru asta trebuie sa va implicati(iubiti), fara asta(dragoste) nu se poate.Ba e prea cald, ba suntem obositi,ba ne asteapta invitatii... nu exista.Stiu ,e greu.Si pentru mine e la fel de greu.Se face o sedinta foto, in parc sau unde doresc mirii. Cind se stabileste acest lucru iti poti da seama de personalitatea lor.Unii vor in parc, altii la strand, altii la munte, in gara, in avion, altii mai extremisti, altii mai clasici. Fiecare nunta are personalitatea ei, personalitate ce se reflecta foarte bine in fotografii. Nici o nunta nu seamana cu alta. Nici fotografiile tale nu vor fi ca ale prietenilor vostri, chiar daca aveti acelasi fotograf. Puteti vedea pe www.eduardfoto.ro o parte din fotografiile pe care le-am facut. Nu sunt cele mai reprezentative si nu spun asta ca sa ma scuz, ci pentru ca fiecaruia ii place un anumit gen de abordare, jurnalistic, de reportaj, artistic. Tine de personalitatea fiecaruia.

Fiti tandri, nu va zgirciti in sentimente, iubiti-va in fiecare clipa. Privirea aceea plina de dragoste se vede foarte bine in fotografie. Nu trebuie sa asteptati sa va spuna fotograful sa faceti asta, asta ar trebui sa vina de la voi.

Miri+fotograf= fotografii de nunta